فهرست مطالب

نشریه هنرهای کاربردی
سال چهارم شماره 1 (بهار و تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/24
  • تعداد عناوین: 5
|
  • حمید محمودی، مسعود علیمردانی صفحات 5-14
    بزرگترین معضلی که می توان در پیاده راه های ساحلی شهر بوشهر نام برد عدم وجود غنای بصری و المان ها و جنبه های زیباشناختی ساحل می باشد. فضاهای پیاده به عنوان یکی از مهمترین بسترهای زندگی اجتماعی انسان، نقشی کلیدی در تقویت تعاملات اجتماعی و ارتقاء حس تعلق و دلبستگی به شهر و زندگی شهروندی ایفا می نمایند. پژوهش حاضر بر روش تحلیلی توصیفی استوار است. با استفاده از ابزار پرسشنامه که بین 024 نفر، از هر دو جنسیت مرد وزن و با دامنه سنی 51 تا 56 سال و گروه ها و طبقات مختلف اجتماعی به صورت نمونه تصادفی به عمل آمد که بعد از تکمیل پرسشنامه ها، در نهایت 083 پرسشنامه که واجد ارزش های کامل اطلاعاتی بود انتخاب گردید و داده ها از طریق نرم افزار ssps مورد تحلیل قرار گرفت. پس از جمع آوری اطلاعات میدانی از طریق ابزار پرسشنامه، روابط بین متغیرهای پژوهش از طریق آماره های توصیفی (جداول فراوان، نمودارها و...) و آماره های استنباطی (آزمون ضریب همبستگی اسپیرمن) مورد بررسی قرارگرفته است. یافته ها نشان می دهد که بین هنرهای اجرایی و ارتقا بصری زیبا شناختی پیاده راه های ساحلی شهر بوشهر رابطه مثبت و معنا داری وجود دارد، به طوری که 6/39 درصد شهروندان اجرای هنری در پیاده راه های ساحلی شهر بوشهر را جهت ارتقا کیفی بصری و زیبا شناختی از متوسط تا خیلی زیاد ارزیابی نموده اند. با بررسی و تحلیل های انجام شده هنرهای عمومی به ارتقای کیفیات بصری و زیبایی شناسانه پیاده راه های ساحلی کمک شایانی کرده و در نتیجه ارتقای فعالیت های اجتماعی و گرایش به استفاده از این گونه فضاها را سبب خواهد شد.
    کلیدواژگان: اجرای هنری، پیاده راه های ساحلی، کیفیات بصری، ساحل بندر بوشهر
  • مریم امین الرعایا، محمدتقی پیربابای صفحات 12-21
    اشتراکات و تمایزات نقشمایه ها بیانگر مشخصات هنری و تاریخی مکاتب مختلف است. در هر دوره تاریخی اصول و شیوه های خاصی در آثار هنری، مورد استفاده قرار می گیرد که تشکیل دهنده ی مکاتب هنری آن دوره هستند. در مکتب اصفهان بنا بر ضرورت آرایش کاخ ها، بناهای عمومی و خصوصی دیوارنگاری رونقی بی سابقه یافت و نقاشی دیواری در انواع مختلف جزء جدایی ناپذیر معماری شد.
    این مقاله در پی آن است، تا با توجه به اینکه ساخت کاخ های عالی قاپو، چهل ستون و هشت بهشت در یک دوره تاریخی بوده اند، طرح های اسلیمی آن ها را مورد مطالعه قراردهد تا پلی در جهت شفاف تر شدن و عمق بخشیدن به مباحث نظری مکتب اصفهان باشد. بنابر آنچه بیان شد، این پژوهش با بهره گیری از روش تطبیقی-تحلیلی به تقسیم بندی و مقایسه نقوش اسلیمی پرداخته تا گسترش و ویژگی های خاص این نقش را در هر سه کاخ مقایسه کند و به دنبال پاسخ گویی به این پرسش است که آیا اسلیمی های شناخته شده در این سه کاخ به یک صورت نقش شده اند و در کدام به صورت ویژه اجرا گردیده، همچنین ماهیت این نقوش با چه تغییراتی همراه بوده است و گذر زمان چه تاثیراتی بر روی این آرایه گذاشته است.
    نتایج به دست آمده از تحقیقات میدانی و آنالیز اسلیمی ها از نظر طرح، رنگ و توسازی نشان می دهد که حضور این نقوش در کاخ عالی قاپو، چهل ستون و هشت بهشت به ترتیب کم رنگ تر شده است و به مرور زمان هر چه از آغاز این مکتب فاصله می گیریم هنرمندان از نقوش اسلیمی کمتری استفاده کرده و به طرح های ختایی گرایش بیشتری نشان داده اند. تا جای که گستردگی و فراوانی طراحی و تنوع در نقش اسلیمی ها در کاخ عالی قاپو به خوبی مشهود است و در کاخ هشت بهشت به ندرت دیده می شود.
    کلیدواژگان: مکتب اصفهان، اسلیمی، عالی قاپو، چهل ستون، هشت بهشت
  • فریماه فاطمی صفحات 35-45
    طراحان گرافیک همواره با اتکا بر تاثیر بصری، در صدد جلب توجه مخاطبین و ایجاد تاثیر ماندگار در ذهن آنها می باشند و در راه رسیدن به این اهداف از شیوه های گوناگون به ویژه در حوزه تبلیغات استفاده می نمایند که طنز یکی از سبک ها به عنوان یکی از زیر مجموعه های سبک سوررئالیسم از آن جمله است. در طول پژوهش سعی بر آن است با تکیه بر نظریات فلاسفه و نظریه پردازان این حوزه، بر تاثیرگذاری تصاویر طنزگونه در ذهن و ضمیر ناخودآگاه، این مساله ثابت شود که تصاویر طنز گونه ارتباطی نزدیک با مخاطب برقرار کرده و در او کشش لازم را ایجاد می نماید؛ که این خود سبب بروز احساسات بیننده و در نهایت جلب نظر او به پیام می شود. طنز با داشتن خصوصیاتی نظیر خنده آور، نشاط آور بودن، سبب آزاد شدن انرژی نهفته و ایجاد لذت و آرامش در مخاطب شده و حس مشترکی را در مخاطب به وجود می آورد و با خصوصیاتی نظیر ایجاد حس تفوق، تغییر واقعیت و آشنایی زدایی سبب توجه مخاطب به تبلیغ مورد نظر خواهدشد. هنرمند با ارائه بیان طنز با شیوه های کنایه، تناقض، مبالغه، جابه جایی، استعاره و شخصیت بخشی، موجب جلب توجه و احساس خرسندی در مخاطب می شود.
    پژوهش حاضر با بهره گیری از روش توصیفی- تحلیلی و شیوه جمع آوری اطلاعات به صورت اسنادی و میدانی، به بررسی خصوصیات طنز و روش های ارائه آن در تبلیغات می پردازد و با تنظیم پرسش نامه میزان محبوبیت و موفقیت این گونه تبلیغات را مورد تحقیق و بررسی قرار می دهد.
    کلیدواژگان: سورئالیسم، طنز، تبلیغات تجاری، تبلیغات طنز
  • عباس اکبری، مبینا زواری صفحات 45-55
    بررسی و پژوهش در مورد نقش قالی در هنر معاصر از اهمیت شایانی برخوردار است. ایجاد سبک های هنری متعدد در دوران اخیر تحولاتی وسیع در اغلب هنرها ایجاد نموده و قالی نیز به عنوان یک هنر صنعت از این قاعده مستثنی نبوده است. در این پژوهش به بررسی نقش متفاوت قالی در هنر معاصر در ایران و سایر نقاط جهان در راستای پاسخ به این سوال که تحولات رخ داده در عصر حاضر چه تاثیری بر نقش و جایگاه آثار هنری چون قالی گذاشته و آیا این تاثیر در راستای تذکر و یادآوری این هنر سنتی در دوران اخیر بوده یا خیر پرداخته است. از آنجا که هدف اصلی این مقاله بررسی کارکردها و نگرش های جدید نسبت به قالی در جهت پاسخ به سوالات تحقیق به وسیله تحلیل آثار هنرمندان معاصر می باشد، لذا نگاهی به ساختار جوامع معاصر که به تبع آن هنر این دوره را نیز تحت تاثیر قرار داده از اهمیت قابل ملاحظه ای برخوردار است. پژوهش انجام شده با روش توصیفی- تحلیلی بوده و روش جمع آوری مطالب اسنادی می باشد. از نتایج حاصل از این پژوهش می توان اشاره کردکه قالی به عنوان یک هنر صنعت همواره جایگاه و کارکرد خود را به عنوان عنصری که به رفع نیازهای مادی و معنوی می پردازد حفظ کرده اما در کنار آن به واسطه تحولات و اعتلاء فکری هنرمندان معاصر با نگاهی موشکافانه برخی از کیفیات دیگر آن که در بستر سنت گرایی و در جهت حفظ قداست قالی نهان مانده بود شکوفا گردید. از طرفی باید در نظر داشت هنرمندان معاصر قالی را تحت عنوان مکتب هنرهای مفهومی به کار برده و مفاهیم حاصل از آن اغلب به معنی یادآوری این هنر صنعت نیست. چرا که در برخی موارد مفهوم مورد نظر هنرمند هیچ ارتباطی با مفهوم اصلی قالی ندارد.
    کلیدواژگان: قالی، هنر معاصر، زبان بصری، تحولات قالی
  • حبیب الله رمضان زاده، علیرضا مولایی، علی محمد مولایی صفحات 55-62
    مسئله آلودگی در شهرهای امروز یکی از مهم تری مسائل شهرهاست که حمل و نقل شهری نقش به سزایی در آن دارد. در این تحقیق سعی شده است تا با شیوه اسنادی تحلیلی به بررسی تاثیر انواع آلودگی های ناشی از حمل و نقل بر انسان اشاره و راه کارهایی را برای کاهش و برطرف کردن این اثرات ارائه شود. شیوه های پیشنهاد شده به گونه ای است که هر یک باید با توجه به عوامل محیطی، فرهنگی، تاریخی، سیاسی، اقتصادی و اجتماعی شهرهای مختلف سنجیده و سپس اجرایی شوند و تاکید این مقاله نیز برهمین مطلب است که برای کنترل و بهبود عوامل آلاینده ناشی از حمل و نقل باید از ترکیب های متفاوتی از این شیوه های ارائه شده استفاده کرد.
    یکی از تاثیرات حمل و نقل، توسعه پایدار است در برنامه ریزی حمل ونقل سعی می شود که با شاخص های توسعه پایدار سازگاری بیشتری داشته باشد. این سازگاری هم زمانی صورت می گیرد که خدشه ای کمتر به محیط زیست و طبیعت وارد کند.
    در این مقاله اسنادی تحلیلی می باشد که مطالب آن به روش کتابخانه ای گردآوری شده است و هدف از ارائه این مقاله بیان آثار اجتماعی ،اقتصادی و زیست محیطی حمل و نقل و همچنین بیان حمل و نقل در راستای اهداف توسعه پایدار و رابطه بین سیستم های حمل و نقل و اثرات زیست محیطی آن بوده است و در همین راستا به ارائه راه حل های منطقی و قابل استفاده در شهرها خواهیم پرداخت. هریک از را حل ها با توجه به زیرساخت های هر شهر و بسته به جمعیت آن قابل اجرا خواهد بود.
    کلیدواژگان: محیط زیست، آلودگی، حمل و نقل، آلاینده
|
  • Hamid Mahmoodi, Masoud Alimardani Pages 5-14
    The biggest problem that we can walk in the coastal city of Bushehr named lack of visual richness and aesthetic elements and aspects of the beach. Space walk as one of the most important bases of human social life, played a key role in strengthening the social interaction and promote a sense of belonging and attachment to the city and citizens play. This study is based on descriptive analytical method. Using a questionnaire among 420 people, both male and aged 15 to 65 years of age and weight groups and social classes for the random sample was taken after completing the questionnaires, the 380 questionnaires the full value of information were selected and data were analyzed through spss software. After the data is collected through a questionnaire, the relationships between the variables of the study through descriptive statistics (frequency tables, charts, etc.) and inferential statistics (Spearman correlation coefficient) is discussed. The findings show that between performing arts and visual aesthetic upgrades walk the coastal city of Bushehr there is a significant positive relationship, so that 93/6% of performing arts in the coastal city of Bushehr walk to increase the visual quality and have evaluated aesthetic of moderate to very high. The analysis done public art to enhance the visual and aesthetic have helped coastal walk and thus promote social activities and trends in the use of these spaces will cause.
    Keywords: Performing Arts, Coastal Walk, Visual Qualities, Bushehr
  • Maryam Aminoroaya, Mohammad Taghi Pirbabai Pages 12-21
    otifs differences and similarities indicate artistic and historical characteristics of different art schools. Special principles had been employed for artistic works at each historical era which indicate the art school qualities. Wall painting widely boomed, in Isfahan School, due to necessity of palaces, public and private monuments arrangement. Hence wall painting changed to an indispensable part of architecture.
    It sould be considered that Aligapoo, Chehel Sotoon and Hasht Behesht were constructed at the same historical era. Present study tries to examine arabesque designs of these three palaces to play a role in clarifying and deepening theoretical issues related to Isfahan School. According to what was mentioned earlier using comparative-analytical research method, present investigation tries to divide and compare arabesque motifs according to this motif development and special characteristics in all three palaces. Moreover present investigation tries to answer the question that: do identified arabesques in these three palaces inscribed in the same form. And in what palace they have been formed in exclusive form and what changes have occurred to the nature of these motifs and What was the influences of time on the designs?
    Results obtained from Field researches, and their analysis from design, color and internal construction of arabesques analysis indicate that, the existence of such motifs has been diminished in Aligapoo, Chehel Sotoon and Hasht Behesht palaces, respectively and the more we go away from start date of this school the less arabesque motifs have been used by artists, tending toward Khatayi designs. To replace the span and abundance and diversity of the arabesque design in the House Alighapoo well- known and rarely seen in heaven, Hasht Behesht palace.
    Keywords: Isfahani School, Arabesque, Aligapoo, Chehelstoon, Hasht Behesht
  • Farimah Fatemi Pages 35-45
    Graphic designers always insist on using the visual impacts in order to attract attention and create a lasting impression on the minds of their audience.So to pursuit these aims, various methods are used, especially in the field of advertising that irony is one of the subsets of styles including surrealism. This study study, is relying on the ideas of philosophers and theorists in this field, about the effectiveness of humor images in the mind and the unconscious. It is proved and established that there is close relationship with the audience and ironic Pictures in to make the necessary traction, which in turn leads to the feelings that finally attracts the attention of the viewer and they get the message. With features such as humor funny, exhilarating being released latent energy and create fun and relaxation in the audience and the audience creates common sense.
    With features such as creating a sense of superiority, the fact familiarize the audience of the advertisement. the artist uses irony expressed by paradox, hyperbole, displacement, metaphor and personification, attention and happy to be in the audience. This type of advertising has changed the attitude and created positive emotions Not only in the audience's interest to promote the But also in the interest for the product or services for their severity.
    This study is, using descriptive and analytical methods and practices for library and field data collection. To provide characterization of irony and techniques used to present this concept in advertising, the popularity and success of such advertising and a questionnaire is used to investigate the case.
    Ironic advertisings connect more with the audience but its usefulness is related to how directly is the message converted and also how the audience trust Positive Publicity.
    Keywords: Surrealism, Irony, Commercial Advertisements, Humor Advertisements
  • Abbas Akbari, Mobina Zavvari Pages 45-55
    The study and search about rug in the contemporary art is very important. The styles of different arts in recent years create vast changes in arts; And the rug as an artistic industry is not an expeception. In this study the different roles of rug in the contemporary art of Iran and other parts of world is studied in order to reply this question that what effects have the contemporary changes on the role of the rugs and carpets. And weather these effects influenced or arise the new usage of rugs. Therefor the main idea of this article is to reconsider the function and impact of rugs in the current era. The research method is descriptive-analytic and the data used are obtained by documentry methods. This research points out that the rug as an artistic industry never losts its function and positon which revolves physical and moral needs; But due to changes and mental exaltation contemporary artists have explicite look on some other quanlities to keep hidden values of rugs. In the other side it should be remembered that contemporary artists are habited to place the rug as the maine concept of contemporary art works and in most cases this concept is not to remember this industry as an art; because in most cases the concept of conteporary art works is not relevant to the artistical or aestical concepts relevent to the rug.
    Keywords: Rug, Contemporary art, Artistic Language, Rug Developments
  • Habibollah Ramezanzadeh, Alireza Molaie, Ali Molaie Pages 55-62
    Today, the problem of pollution in cities is one of the most important issues in urban areas where urban transport plays a significant role. In this research, an attempt has made to analyze the impact of various types of transport pollution on humans with a documentary- analytical approach, and to provide solutions to reduce and eliminate these effects. The proposed methods are designed in such a way that each one should be measured and implemented according to the environmental, cultural, historical, political, economic and social factors of different cities, and then the emphasis of this article is on the subject to control and improve the contaminating factors. Transportation system should use different combinations of these offered methods. Transport planning tries to be more consistent with sustainable development indicators. This adaptation takes place when it comes to reduce the environmental impact.
    In this paper, analytical documents are collected based on documentary method. The purpose of this article is to present the social, economic, and environmental impacts of transportation, as well as the transport concept in line with the objectives of sustainable development and the relationship between transportation systems and its environmental effects, so it provides logical and usable solutions in the cities. Each solution will be implemented according to the infrastructure of each city and its population.
    Keywords: Pollution, Transportation, Environment Issue, Sustainable Development